Armonia feței - Proporția Divină sau Conceptul de Aur

Frumusețea este un concept dificil de definit. Această definire se poate face prin analiza filozofică a conceptului de frumusețe sau prin analiza proporțiilor ideale prin măsurători.

Analiza esteticii faciale are la bază unele reguli.

Conceptele generale care stau la baza acestei analize sunt simetria, egalitatea părților și proporțiile repetitive.

Înainte de toate trebuie știut că fata umană similar întregului corp nu este simetrică, asimetriile mari fiind vizibile și atrăgând atenția asupra lor.

Echilibrul estetică al fetei necesită proporționalitate între componentele fetei, acestafiind elementul care influențează în cea mai mare măsură mintea umană. Mintea umană este cea care influențează decizia atunci când se vorbește despre frumusețe.

Din vremea Grecilor antici a fost cunoscut un concept referitor la proporționalitate. Acest concept este cunoscut ca “Proporția Divină” sau “Conceptul de Aur”.

armonia feței 1

La vederea frontală, fața poate fi împărțită în 3 părți egale orizontale, conform lui Leonardo da Vinci: bărbie-vârful nasului, vârful nasului – mijlocul sprâncenelor și mijlocul sprâncenelor – linia părului sau linia superioară de contracție a mușchiului frontal, în cazul bărbaților cu calviție. Această proporție este caracteristică omului adult, la copii și bătrâni această proporție fiind modificată.

La vederea laterală, fața este împărțită în 3 părți egale, partea inferioară fiind la rândul ei împărțită în 3 părți egale. Se observă că pentru o armonie facială, lungimea urechii este egală cu lungimea nasului.

armonia feței 3

Pe verticală fată se împarte în 5 părți egale, fiecare fiind egală cu lungimea unui ochi.

armonia feței 4

Aici se pot observa o serie de repere utile: distanța între unghiurile interne ale ochilor este egală cu dimensiunea unui ochi iar distanța între unghiurile externe este de 3 ori dimensiunea unui ochi.
Nasul este elementul central al feței, orice asimetrie a lui fiind mai repede vizibila decât a altor componente ale feței.

armonia feței

Dosul nasului începe de deasupra nivelului pleoapelor superioare. Peretele lateral se continuă pe marginea superioară a orbitei formând o linie convexă care copiază conturul sprâncenei. Ca un element de proporționalitate al nasului – lățimea nasului la nivelul narinelor este 70% din lungimea nasului.